Pages

KISMIS AJAIB DR SUFI

KISMIS AJAIB DR SUFI

Sunday, 2 April 2017

AIR NABEEZ KISMIS



Assalamualaikum

Saya Dr Sufi,  

Hari ini saya kongsikan berkenaan Air Nabeez). Air nabeez adalah air rendaman (infused water) kurma / kismis (raisins). Kurma atau kismis di rendam dalam air masak semalaman (dalam bekas yang bertutup) dan diminum keesokkan paginya. Sumber mengatakan air nabeez ini adalah kegemaran rasullah s.a.w. Nabi akan rendam beberapa biji kurma atau kismis (salah satu) di dalam air untuk semalaman (dalam bekas bertutup) + minum air rendaman kurma tu diwaktu pagi. Air itu nabi minum dan buah kurma yg dah lembik itu, nabi telan sekali. Oleh itu air nabeez ini dikatakan sebagai sunnah nabi.

Air nabeez ini adalah minuman berakali, yang mampu menolong membuang asid dari perut dan sistem pencernaan badan. Juga membantu badan untuk menyingkirkan bahan-bahan toksin dari badan. Dalam ertikata lain  sebagai detox. Disebabkan air nabeez tinggi kadar fiber, ia mampu membantu proses pencernaan yang baik & meningkatkan atau menajamkan fikiran. Agar kita tidak mudah lupa. Sangat bagus untuk memulihkan lemah tenaga batin. Juga bagus untuk pesakit Arthritis & pesakit Gout kerana air nabeez membantu meneutralkan kandungan urik asid di kalangan pesakit Gout.

Cara membuat air nabeez: Rendam beberapa biji kismis (seeloknye bilangan ganjil) ke dalam air masak dalam jug air atau gelas. Seeloknya dibuat waktu petang atau malam, dan pastikan jug air atau gelas tu bertutup. Keesokkan paginya (dalam 8-12 jam selepas direndam), air tu bole diminum & buah kurma yang telah lembut tu dimakan begitu sahaja. Air nabeez tu boleh diminum begitu sahaja atau boleh dikisar sebelum diminum. Kalau nak minum air nabeez pagi, siapkan petang atau malam. Kalau nak minum air nabeez di waktu malam, rendam kurma atau kismis di waktu pagi.Air nabeez nie kalau disimpan di dalam peti ais boleh tahan 1- 2 hari.

Tapi dilarang meminum air rendaman kismis yang sudah memasuki 2-3 hari. Ini disebabkan air rendaman kurma atau kismis yang dibiarkan melebihi 2-3 hari, proses penapaian (fermentation) telah bermula & air rendaman kismis atau kurma itu sedang dalam proses menjadi arak & haram diminum. Oleh itu, adalah lebih baik air nabeez nie dibuat fresh daily. Air nabeez ini nanti boleh diubahsuai & ditambah dengan susu atau yogurt untuk dijadikan smoothie jugak. Tapi kalau buat dengan air susu, kena letak dalam peti ais, takut susu rosak dibiarkan semalaman di luar. Atau rendam sikit kismis tu dalam air masak. Esok nak minum  baru tambah susu & goncang sikit bagi “mesra”.

No comments:

Post a Comment